Вчені: Гренландія втратила 600 мільярдів тонн льоду

Крижаний покрив Гренландії втратив 600 мільярдів тонн, з’ясували вчені. Танення стало таким інтенсивним не тільки через аномально високі температури, які трималися в цьому регіоні в минулому році, але і через ясне небо, повідомляє BBC.

У минулі місяці в Гренландії зафіксували рекордну кількість безхмарних днів. В результаті на поверхню потрапляло більше сонячного світла. Крім того, скоротилися снігопади. Все це негативно позначилося на стані льодовиків. Автори дослідження встановили, що причиною тривалого антициклону стали коливання повітряних потоків в атмосфері.

Відомо, що крижаний покрив Гренландії в сім разів перевищує площу Великобританії і місцями досягає 2-3 км товщини. Якби він повністю розтанув, то рівень моря піднявся б на 7 метрів.

У грудні минулого року дослідники повідомили, що швидкість втрати гренландського льоду зросла в сім разів у порівнянні з 1990 роками. Як показали подальші розрахунки, танення 600 млрд льоду всього за два місяці підвищило рівень Світового океану на 2,2 мм.

Вчені відзначили, що існуючі кліматичні моделі не враховують вплив струменевих потоків. Тим часом вони роблять значний вплив на погодні явища. Так, саме «завдяки» їм в Європу влітку 2019 року прийшла аномальна спека.





ІНШІ НОВИНИ