На Алясці знайшли кам’яні піраміди, які за віком старші за єгипетські

На Алясці знайшли залишки кам’яних пірамід, які були побудовані ще раніше, ніж єгипетські. Фахівці оцінили їх вік в 11 тисяч років, повідомляє Anchorage Daily News.

Група американських археологів і кліматологів досліджувала кам’янисте тундрове плато на західній стороні хребта Брукса. Їх знахідки показали, що навіть в давнину, коли погодні умови на Алясці були ще більш суворими, ніж зараз, там жили люди.

Так, на перевалі Ховарда між річками Ноатак і Колвілл вченим вдалося виявити руїни поселень: круглі фундаменти будинків, на яких потім ставили куполоподібний дах, ями для зберігання продуктів і сліди виготовлення кам’яних інструментів.

Особливу увагу фахівців привернули купи каміння у вигляді пірамід. Вони виявилися вдвічі старшими за Великі піраміди Гізи, хоча далеко не такими монументальними. Вивчивши їх, археологи прийшли до висновку, що ці піраміди не мали ніякого релігійного і ритуального значення. Це були звичайні пастки, за допомогою яких місцеві племена полювали на північних оленів (карібу).

На думку авторів дослідження, Аляска, незважаючи на холодний клімат, була багата різними ресурсами: аборигени добували не тільки оленів, але і водоплавних птахів, ловили рибу, збирали ягоди, а в найбільш ранні часи, ймовірно, полювали на зубрів.





ІНШІ НОВИНИ