Вчені: над Атлантикою пройде серія потужних ураганів

Сезон атлантичних ураганів в 2020 році, ймовірно, стане дуже активним, заявили кліматологи. Сила стихійних лих зросте через нагрівання океанських вод в тропіках, повідомляє The Weather Channel.

Сезон триває з 1 червня по 30 листопада. Експерти прогнозують, що за цей час може статися 18 штормів, дев’ять з яких досягнуть потужності ураганів (відзначимо, що в середньому фіксується 12 штормів і 6 ураганів). Три урагани, як очікуються, будуть «великими», категорії 3 або вище, зі швидкістю вітру не менше 178 кілометрів на годину.

Про аномальну активність майбутнього сезону ураганів заявили відразу кілька дослідницьких груп, в тому числі синоптики з Університету штату Колорадо в Форт-Коллінзі, Університету Арізони в Тусоні і Університетського коледжу Лондона. Всі вчені посилаються на дуже високі температури поверхні води в тропічній частині Атлантичного океану – такого не спостерігалося з 1993 року.

Тепле вологе повітря, що випаровується з океану, діє як паливо для ураганів. Воно «закачує» в атмосферу вологу, яка потім переноситься вище потоками вітру. На великих висотах воно конденсується, виділяє тепло і запускає щось на зразок ланцюгової реакції, що підвищує силу шторму.

Кліматологи також передбачили, що до кінця літа в Атлантиці може виникнути Ла Нінья – явище, зворотне Ель Ніньо, при якому в тропічні регіони надходить більш прохолодна вода. При цьому змінюється циркуляція вітрів над океаном, і це також сприяє посиленню ураганів.





ІНШІ НОВИНИ