Тисячолітнє “рентгенівське” зображення знайшли в Індії

Міжнародна команда вчених описала сотні наскальних зображень, виявлених на території Індії. Вік найбільш ранніх з них становить близько 30 тисяч років. Один з малюнків виявився надзвичайно рідкісним.

Дослідження опубліковане в журналі Antiquity. Рідкісне зображення, а також сотні інших малюнків були знайдені в районі витоку річки Бетва на території центрального штату Мадхья-Прадеш. Перші зразки наскального мистецтва були знайдені тут ще в 1976 році.

У новому дослідженні детально описані ще сотні малюнків, виявлених на схилах місцевих пагорбів. Їх вік значно варіюється. Найбільш ранні з них були створені близько 30 тисяч років тому, а найпізніші відносяться приблизно до 1500 року нашої ери. Відповідно, малюнки відрізняються за стилем, кольорами і сюжетами.

На одному з них зображено чоловіка, що сидить навпочіпки над оленем, мабуть, здобутим на полюванні. На це вказує стріла, яка пронизала бік тварини. У лівій руці чоловік тримає ніж. Вчені вважають, що він готується обробити тушу. Лук і спис лежать на землі поруч з ним.

Олень намальований не просто натуралістично. Його зображення вчені порівняли з рентгенівським. Тварина намальована контурно червоною фарбою, причому художник детально промалював його внутрішні органи. “Рентгенівський” малюнок виявився настільки детальним, що вдалося визначити морфологію. Вчені вважають, що це був болотний олень виду Barasingha.

Недалеко від мисливця та свіжої туші, зображена інша S-образна людська фігура, мабуть, яка спостерігає за обробленням оленів. До речі, ці люди зображені з однаковими головними уборами з пір’я. На малюнку присутній і третій чоловік. Він прямує до оленя, тримаючи в руках лук і спис.

Подібні сюжети зустрічаються вкрай рідко. В Індії, наприклад, до цих пір був знайдений лише один малюнок, який відобразив сцену розбирання туші вбитої на полюванні тварини.

Додамо, що найдавніші наскальні малюнки були пофарбовані в зелений, червоний і білий кольори. Вони включають в себе зображення 80 тварин і 67 осіб. Також вчені знайшли птаха і квітку. Одне зображення ідентифікувати не вдалося. З 297 виявлених малюнків 152 добре збереглися, а решта вицвіли.

Серед зображень тварин домінують олені, кабани і буйволи. Всі вони намальовані в натуралістичному стилі. П’ять малюнків виглядають як зображення тварин. Але вони виявилися надто блідими, щоб ідентифікувати їх.





ІНШІ НОВИНИ