На Марсі знайшли сліди крижаних лавин

У давнину на Марсі могли сходити величезні крижані лавини, з’ясували вчені. Вони помітили їх можливі сліди на схилах двох ударних кратерів в північних широтах Червоної планети, повідомляє Planetary and Space Science.

Незвичайні утворення на стінах кратерів виявили завдяки супутниковим знімкам. Дослідники прийшли до висновку, що вони дуже схожі на моренні хребти, які виникають на Землі після сходження масивних крижаних брил.

За розрахунками, лавини зійшли близько мільйона років тому, а найбільша з них подолала понад 14 кілометрів. Льодовики на Марсі складаються з двоокису вуглецю, а не замерзлої води, як на Землі. Але вчені вважають, що їх геологічні ефекти приблизно схожі.

Ймовірно, багато років тому на краю кратерів височіли крижані «вежі». Одного разу вони обрушилися, що призвело до лавин, а моренні хребти з’явилися через велику кількість уламків, які злетіли вниз.

Вчені змоделювали цей процес, спираючись на дані NASA. Згідно з цими даними, крижані вежі падали під вагою власної ваги, коли їх маса досягала якоїсь критичної точки. Одна з веж на момент катаклізму досягала 150 метрів у висоту і мала 2,42 кв. км. льоду в обсязі, друга – 100 метрів і 1,1 кв.км. льоду.

Падаючі уламки повинні були летіти зі швидкістю приблизно 80 метрів в секунду. А оскільки гравітація на Марсі слабша аніж земна, то біля поверхні вони повинні були розлетітися на 12-15 кілометрів навколо.

Вчені відзначили, що крижані лавини, ймовірно, відбувалися на Марсі дуже часто. До теперішнього часу вони знайшли лише два їх сліди, але планують продовжувати дослідження.





ІНШІ НОВИНИ