Дев’яту планету Сонячної системи визнали міражем

Загадкова Дев’ята планета, яку астрономи розшукують на краю Сонячної системи вже не перший рік, може виявитися «привидом». Згідно з новим дослідженням, це всього лише розсіяна хмара з мільйонів дрібних крижаних осколків, повідомляє Scientific American.

Нагадаємо, Дев’ята планета, або Планета Х, ймовірно знаходиться позаду Плутона. Вчені звернули увагу, що орбіти деяких транснептунових тіл (об’єктів, що обертаються далі від Сонця, ніж Нептун) дивним чином спотворюються. Комп’ютерна модель показала, що на них повинна діяти гравітація дуже великого об’єкта, можливо, ще однієї планети. Але численні дослідження не виявили ніяких її слідів.

Співробітники Університету Боулдер (США) запропонували своє пояснення. Їх теорія заснована на феномені колективної гравітації.

Згідно з їхніми даними, на околиці Сонячної системи розташований диск з крижаного пилу, чия маса в 10 разів перевищує масу Землі. Силу тяжіння, яка виникає між його частинками, можна порівняти з гравітацією «повноцінної» планети. Крім того, цей диск здатний зміщуватися в міру руху навколо Сонця.

Вчені припустили, що уламки залишилися з часів утворення Сонячної системи. Після формування Юпітера, Сатурна, Нептуна і Урану «зайва» матерія була витіснена в зовнішню область.

Ймовірно, ці залишки «первинного розсіяного диска» мають набагато більшу масу, ніж вважалося раніше. Згодом крижані уламки згрупувалися і утворили стабільну хмару. Цей «привид» і був прийнятий астрономами за невидиму планету.





ІНШІ НОВИНИ