Вчені: на Землі почастішали періоди смертельно небезпечної вологої спеки

Глобальне потепління поступово робить певні регіони планети непридатними для людини. Кліматологи давно попереджали, що до кінця століття в тропіках і субтропіках стане настільки спекотно і волого, що людський організм не зможе цього винести. Нове дослідження показало, що такі умови виникають вже зараз, повідомляє Science Advances.

Вчені з Колумбійського університету США проаналізували статистику метеослужб за 1979 – 2017 роки. Виявилося, що періодично в різних країнах фіксували показники спеки і вологості, що перевищують межі витривалості людини. Періоди аномальної погоди поки досить короткі, але з часом стають все більш частими і інтенсивними.

Смертельну спеку найчастіше спостерігали на півдні Китаю, уздовж берегів Червоного моря і Мексиканської затоки, а також на півострові Індостан і північному заході Австралії. Найвищі температури і показники вологості реєстрували в Саудівській Аравії (міста Дахран і Дамман), Катарі (Доха) і ОАЕ (Рас-аль-Хайма). У цих районах проживає в цілому три мільйони чоловік.

Відомо, що спека краще переноситься в сухому повітрі. В умовах сильної вологості у людини може припинитися потовиділення, а це смертельно небезпечно. Вчені відзначили, що кількість епізодів вологої спеки подвоїлася за останні 40 років.

«Дослідження показало, що деякі області Землі набагато ближчі, ніж очікувалося, до настання стійкої нестерпної спеки. Раніше вважалося, що у нас набагато більший запас міцності», – зазначив кліматолог з австралійського Університету Нового Південного Уельсу Стівен Шервуд.





ІНШІ НОВИНИ