У Тихому океані знайшли уламки лінкора, котрий пережив Перл-Харбор

Дослідники виявили на дні Тихого океану уламки легендарного лінкора часів Другої світової війни USS Nevada. Він лежав у 65 морських милях на північний захід від Перл-Харбора, повідомляє Fox News.

Затонулий корабель був помічений на глибині понад 15 400 футів (4,6 км) в ході спільної операції компаній SEARCH і Ocean Infinity.

У лінкора «Невада» була вельми бурхлива історія. Він знаходився на базі Перл-Харбор під час японської атаки 7 грудня 1941 року і був єдиним кораблем, який почав виходити в море. Отримавши удар торпедою і постраждавши від бомб, він затонув на мілководді. Тоді загинули 60 членів екіпажу.

Після цього корабель підняли, відремонтували і знову спустили на воду. Він брав участь в битві за Атту в травні 1943 року, у висадці в Нормандії в червні 1944 року, в операціях на півдні Франції в серпні і вересні, був задіяний у вторгненні в Іводзіму і Окінаву в 1945-му.

Після Другої світової війни «Неваду» використовували під час атомних випробувань на атолі Бікіні. В результаті судно було сильно пошкоджене і до того ж заражене радіацією. Його вивели з експлуатації в 1946 році і через два роки потопили артилерійським вогнем і торпедами.

Морські археологи відзначили, що «Неваду» можна вважати символом стійкості.

«Піднявшись зі своєї водної могили після потопу в Перл-Харборі, корабель пережив торпеди, бомби, снаряди і два атомних вибухи», – відзначили учасники дослідницької групи.





ІНШІ НОВИНИ