В Абердині знайшли древній «мегаполіс» шотландських аборигенів

Археологи Абердинського університету виявили найбільший історичний пам’ятник піктів – загадкового племені, яке жило на території Шотландії і повністю зникло в Середньовіччі. Це руїни поселення, створеного в V-VI століттях і охопила 17 акрів (6,8 га). Вчені розрахували, що на цій території могли проживати до чотирьох тисяч чоловік, повідомляє University of Aberdeen.

Раніше вважалося, що місцеві жителі стали будувати великі міста тільки в XII столітті, причому в абсолютно іншій області.

Поселення розташовувалося на пагорбі, нижні схили якого оточував вал. Вчені встановили, що люди жили там ще в III столітті, але більшість хатин, які їм вдалося відкопати, побудовані на 200 – 300 років пізніше.

Вивчивши панораму поселення з безпілотника, археологи побачили, що будинки збудовані за певною схемою. У центрі знаходилася найбільша будівля – очевидно, будинок вождя або якесь культове місце. Це типово для ієрархічної структури суспільства.

Всього дослідники нарахували 800 хатин, в кожній з яких могло розміститися до п’яти чоловік. Така щільність населення порівнянна з сучасними великими містами.

Вчені також зазначили, що з вершини пагорба повністю проглядаються шляхи до затоки Морі-Ферт на півночі і до Північного моря на сході, так що це було стратегічно важливе місце.

Фортечні вали поселення спочатку були побудовані з каменів на дерев’яному каркасі. Серед їх руїн присутня велика кількість склоподібних вкраплень. Це свідчення того, що стіни підпалили: температура була такою високою, що камені стали обпливати. Можливо, на піктів напали вороги. За іншою версією, підпал був зроблений навмисно, щоб зробити стіни більш міцними.





ІНШІ НОВИНИ