В Австралії знайшли кістки рідкісного динозавра-вегетаріанця

Австралійські палеонтологи виявили скам’янілість незвичайного динозавра, який жив на території континенту більше ста мільйонів років тому. Як показали дослідження, він був далеким родичем Рекса і Велоцираптора, але відрізнявся дуже довгою шиєю. Можливо, в ранні роки він був хижаком, але згодом перейшов на рослинну дієту.

Істоту віднесли до роду елафрозаврів. Він був порівняно невеликим – довжина від голови до кінчика хвоста не перевищувала двох метрів. У нього були короткі передні кінцівки з чотирма «пальцями» на кожній, повідомляє Gondwana Research.

Вчені відзначили, що елафрозаври – дуже рідкісний і маловивчений вид доісторичних істот. Деякі збережені скам’янілості показують, що вони були легкими і швидконогими.

Раніше кістки елафрозавров знаходили на території Китаю. Вченим вдалося виявити кілька черепів, які належали особам різного віку – як дитинчатам, так і дорослим. Виявилося, що в перші роки життя у цих динозаврів був вражаючий набір зубів. Але в зрілості вони поступово випадали. Можливо, це було пов’язане зі зміною харчових звичок – хижаки поступово переходили на «вегетаріанське» меню.

Останки з Австралії складалися всього з одного хребця. Але палеонтологи змогли ідентифікувати їх завдяки незвичайній формі кістки.

Вік знахідки становить близько 110 мільйонів років. Вона показує, що елафрозаври мешкали навіть на Південному полюсі. У той час Австралія перебувала в межах Антарктичного кола. Хоча клімат був набагато тепліший, її мешканцям все одно доводилося переживати довгі полярні ночі, коли температура опускалася нижче нуля.

Проте, інші скам’янілості показують, що там була велика різноманітність життя. В Австралії росли хвойні ліси, дерева гінкго, папороті і хвощі, а тваринний світ включав динозаврів, черепах, риб і морських рептилій.





ІНШІ НОВИНИ