У вугільній шахті знайшли корабель Вімінаціуму

Археологи змогли витягнути передню частину римського корабля з відкритої вугільної шахти в східній Сербії. Ці розкопки почалися ще кілька тижнів тому, але через коронавірус вчені не могли продовжувати активну роботу. Тепер же, ми можемо дізнатися нові подробиці.

Корабель був частиною Вімінаціуму, величезного римського міста з населенням 45 000 чоловік, з іподромом, укріпленнями, храмами, амфітеатром, акведуками, лазнями і майстернями.

Ведучий археолог Міомір Корача сказав, що судно датується 3-м століттям нашої ери, коли Вімінаціум був столицею Римської провінції Мезія недалеко від річки Дунай.

«Римський [річковий] флот базувався тут, щоб захистити цей регіон від нашестя варварів», – розповідають археологи. «Такі знахідки римських кораблів дійсно рідкісні, особливо в такому хорошому стані, коли можна побачити, як була побудована човен».

Спочатку довжина корабля становила 19 метрів. У нього було плоске дно, шість пар весел і пристосування для трикутного вітрила. Дев’ятиметрова передня секція мала товсті дерев’яні борти і була виявлена ​​разом зі зруйнованими частинами двох невеликих човнів.

Розкопки Вімінаціуму тривають з 1882 року, але археологи підрахували, що вони досліджували тільки 4% території, яка, становить 450 гектарів.





ІНШІ НОВИНИ