Розкрито таємний сенс будівництва пірамід в Мексиці

Вчені встановили, чому стародавні цивілізації Мезоамерики зводили піраміди. Дослідження показали, що така архітектурна форма мала глибокий сенс, повідомляє сайт Національного інституту антропології та історії Мексики (INAH).

У Мексиці збереглася велика кількість пірамід доіспанського періоду. Вони стояли в священному місті майя Чичен-Іца і в ацтекському Теночтітлані, їх будували представники культур Теотіуакан і Веракрус, племена ольмеків, тараско і сапотеків.

Вчені вивчили десятки пірамід і виявили, що вони помітно відрізняються в залежності від регіону. Але всіх їх об’єднує пірамідальна форма. Автори прийшли до висновку, що стародавні будівельники «наслідували» природі і зводили штучні копії священних гір і вулканів.

Піраміди мали сакральний сенс для жителів Мезоамерики і тому були центрами великих поселень. Там проводилися ритуали поклоніння богам, яким індіанці надавали великого значення.

Крім того, пірамідальний будинок простіше побудувати. Для культур, які не знали про існування колеса, це було дуже важливо.





ІНШІ НОВИНИ