Палеонтологи розкрили одну з таємниць Марса

Американські планетологи вважають, що навколо Марса в далекому минулому могла обертатися хмара з пилу і газу, аналогічна кільцям Сатурна. Їх дослідження було опубліковано прес-службою проекту з пошуку позаземних цивілізацій SETI.

Вчені провели дослідження супутників Червоної планети Фобоса і Деймоса. Астрономам давно відомо, що орбіта Деймоса нахилена на 2 градуси по відношенню до екватора Марса і він поступово віддаляється від Червоної планети, в той час як інший супутник – Фобос, наближається до неї. Палеонтологи SETI підрахували, що в нинішніх умовах, через 20-40 млн років Фобос неминуче буде зруйнований під впливом гравітації Марса.

Вони припустили, що в далекому минулому у Марса існував третій супутник, який робив три оберти навколо нього, в той час як Деймос робив один оберт. Згодом третій супутник зблизився з Марсом і зруйнувався, утворивши хмару пилу і газу, з якої пізніше утворився Фобос. Палеонтологи також припускають, що цей процес міг бути циклічним.

Для перевірки цієї гіпотези вченим потрібно зробити аналіз грунту обох супутників Марса. Їх теорія підтвердиться, якщо грунт Деймоса виявиться набагато давніший за ґрунт Фобоса. Такий аналіз вчені зможуть зробити вже в 2024 році – саме на цей рік запланована японська експедиція MMX, яка вивчить геологію обох супутників.





ІНШІ НОВИНИ