Вчені знайшли причину каменепадів на Місяці

Вчені з Німеччини та Швейцарії вперше створили карту каменепадів на Місяці. Про це явище було відомо ще з середини ХХ століття, але його причина довго залишалася невідомою, повідомляє Nature Communications.

Автори проаналізували понад два мільйони місячних знімків і виявили 136 610 явищ каменепаду. Валуни і камені на поверхні супутника Землі періодично ковзають, підстрибують і скочуються вниз по схилах, залишаючи після себе помітні траншеї.

Спостерігати за цими процесами було непросто, так як більшість каменів не перевищують 7-10 метрів в діаметрі. Космічні зонди попередніх поколінь не могли зафіксувати такі маленькі об’єкти.

Але сучасна апаратура дозволяє отримати більш детальні зображення. Крім того, вчені використовували нейромережу, яка допомогла їм знайти «блукаючі» камені, діаметром не більше 2,5 метрів.

Дослідження показали, що рухи каменів викликали не землетруси на Місяці, як вважалося раніше, а удари астероїдів. Більшість з них розташовувалася в ударних кратерах. Вчені відзначили сліди рухомих каменів навіть в регіонах, які сформувалися близько чотирьох мільярдів років тому.





ІНШІ НОВИНИ