Вчені розкрили секрет унікальних непотопаючих островів

Британські вчені розкрили секрет коралових островів, які не тонуть при підвищенні рівня Світового океану. Вони здатні самостійно до нього адаптуватися, повідомляє Science Advances.

Дослідники з Університету Плімута створили комп’ютерну модель непотопаючого острова Фатати, що входить в атол Фунафуті в Тихому океані. З’ясувалося, що коралові острови здатні самостійно підніматися слідом за рівнем води. Це відбувається завдяки перенесенню піску, гравію та інших порід.

Результати дослідження допоможуть зберегти острови, що знаходяться під загрозою зникнення через зростаючий рівень води. Серед таких територій, наприклад, – частина Мальдівських островів. Крім того, вчені вважають, що унікальна здатність островів адаптуватися під рівень води зможе вберегти мільйони людей від потенційної кліматичної міграції. Однак для цього потрібно провести додаткові дослідження.

За допомогою комп’ютерного моделювання вчені розкрили таємницю «хоббітів» з острова Флорес. Стародавні люди, яких прозвали за невисокий зріст «хоббітами», пережили стрімку еволюцію, щоб адаптуватися до умов навколишнього середовища.





ІНШІ НОВИНИ