Вчені: У нашій галактиці може існувати 36 інопланетних цивілізацій

У Чумацькому Шляху, можливо, існує кілька десятків розвинених інопланетних цивілізацій, свідчить дослідження Ноттінгемського університету (Великобританія). Але людство може ніколи з ними не зустрітися, повідомляє Astrophysical Journal.

Вчені пояснили, що виходили з найпростіших припущень: якщо в певній планетній системі наявні фактори, потрібні для розвитку життя, то життя там є. У своєму дослідженні вони враховували історію зореутворення в нашій галактиці, вік світил, вміст металів і можливість формування планет земного типу в “населених” зонах.

Важливе значення мав і час. Відповідно до загальноприйнятої теорії, планеті необхідно не менше 4 мільярдів років для виникнення розумного життя. Тому дуже молоді системи виключалися з пошуків.

Аналіз даних показав, що в нашій галактиці налічується 36 потенційно населених зон, де можуть існувати технічно розвинені цивілізації. Можливо, вони навіть посилають сигнали в навколишній простір.

Але середня відстань між цими цивілізаціями становить близько 17 тисяч світлових років. Для людства виявлення цих сигналів або передача повідомлень з використанням сучасних технологій практично неможливі.

«Наша цивілізація тут, на Землі, повинна буде проіснувати ще 6120 років після появи радіотехніки дальньої дії (а це сталося приблизно 100 років тому), перш ніж ми зможемо очікувати двостороннього зв’язку від позаземного розуму», – пояснили експерти.

Пом’якшивши критерії пошуку, вчені розширили кількість можливих населених зон галактики до 928. Якщо це так, то для встановлення зв’язку з ними потрібно «всього» 700 років.





ІНШІ НОВИНИ