Гігантська планета біля далекої зірки виявилася ядром газового гіганта

Астрономи з Уорікського університету у Великобританії виявили на орбіті далекої зірки вціліле ядро газового гіганта. За розмірами його можна порівняти з Нептуном. Можливо, планета або втратила свою газову оболонку, або не зуміла її сформувати, повідомляє Nature.

Вчені відзначили, що це перший випадок виявлення відкритого ядра планети. Об’єкт обертається навколо зірки, схожої на Сонце, приблизно в 730 світлових роках від нас. Він розташований так близько до світила, що робить повний оборот всього за 18 годин, а температура поверхні становить близько 1800К.

Ядру планети присвоїли назву TOI 849 b. Його відкрили завдяки телескопу TESS. Вчені визначили, що маса об’єкта в 2 – 3 рази вища, ніж у Нептуна, але він неймовірно щільний і тому відрізняється меншим розміром, ніж можна було очікувати.

Вчені припустили, що у планети була дуже незвичайна історія. На це вказує і її місце розташування – об’єкти великого розміру практично ніколи не розташовуються так близько до зірки-господаря.

«TOI 849 b-найпотужніша з виявлених планет земної групи», – підкреслили вони.

Є дві теорії, що пояснюють, чому від газового гіганта залишилося одне ядро. Згідно з першою, планета втратила газову оболонку через руйнівний вплив зірки або при зіткненні з іншим небесним тілом. За іншою – її атмосфера так і не змогла сформуватися. Таке можливо, якщо планета «народжується» занадто пізно і в газопиловому диску вже не залишається потрібних елементів.

Вчені відзначили, що TOI 849 b надає унікальну можливість зазирнути всередину газових планет. Надалі вони мають намір досліджувати хімічний склад цього тіла.





ІНШІ НОВИНИ