Астрономи знайшли в космосі дивні круглі об’єкти

Вчені виявили у Всесвіті загадкові об’єкти, які вони назвали дивними радіокругами. Ніхто не знає, що це таке.

Відкриття описано в препринті наукової статті, опублікованій на сайті arXiv.org.

Астрономи, що працюють з австралійським радіотелескопом ASKAP, виявили три загадкових об’єкта. Ще один подібний об’єкт був знайдений авторами в архівах індійського радіотелескопу GMRT. Це підтверджує, що дивні радіокруги (odd radio circles, або ORC) реальні, а не є плодом помилки персоналу австралійської обсерваторії.

“Невідомо що” має округлу форму. При цьому три з чотирьох об’єктів по краях яскравіші, ніж в центрі – це свого роду кільця або бульбашки. Всі чотири об’єкти видно тільки в радіодіапазоні: в даних оптичних, інфрачервоних і рентгенівських телескопів вони не виявляються.

ORC не схожі ні на які відомі небесні тіла, чим і заслужили свою назву. Правда, астрономам відомо кілька класів круглих об’єктів, але жоден з них не підходить з тих чи інших причин. Так, планетарні туманності мають інший спектр. Радіокруги не можуть бути і залишками наднових: вони занадто рідко зустрічаються, і вкрай малоймовірно, щоб чотири таких об’єкти “стовпилися” на невеликій ділянці неба.

Відомий діаметр ORC становить близько однієї кутової хвилини (приблизно одна тридцята частина місячного диска).

Наскільки великі ці об’єкти насправді? Це невідомо, тому що відстань до них залишається загадкою. Вони можуть бути відносно невеликими і розташовуватися в Чумацькому Шляху або ж перевершувати розмірами цілі галактики і перебувати дуже далеко. В тому і іншому випадку видимий з Землі розмір буде однаковим.

Ілюстрація Ray P. Norris et al./arXiv (2020).

Астрономи все ж схиляються до думки, що ORC знаходяться за межами Чумацькому Шляху. По-перше, на небесній сфері вони знаходяться поза площиною Галактики, де розташована переважна більшість її зірок і інших об’єктів. По-друге, при погляді з Землі в центрах двох з чотирьох радіокругів виявляються власні галактики.

Тим часом не можна виключити, що ці галактики не мають до кіл ніякого відношення, а просто випадково опинилися на їхньому тлі. Іншими словами, ми просто дивимося на ці зоряні системи крізь радіокруги так само, як можемо подивитися на Сонце крізь розчепірені пальці.

Автори припускають, що вони мають справу з ударною хвилею від якогось космічного катаклізму. В якості можливих прикладів називаються зіткнення нейтронних зірок, гамма-сплески і швидкі радіосплески.

Інша гіпотеза полягає в тому, що перед нами потік речовини, що надходить з галактик.

Тим часом жодне з пояснень не відповідає на всі виниклі питання, так що вченим ще потрібно розібратися, що ж вони виявили.

Наукова робота авторів спрямована для публікації в престижний журнал Nature Astronomy. На даний момент її аналізують залучені журналом експерти.





ІНШІ НОВИНИ