Рівень СО2 до 2025 року стане максимальним за останні 3 мільйони років

Згідно з новим дослідженням Саутгемптонського університету, до 2025 року рівень вуглекислого газу в атмосфері Землі підніметься вище, ніж в найтепліші періоди за останні 3,3 мільйона років. Вчені проаналізували хімічний склад крихітних скам’янілостей з глибоководних океанських відкладень Карибського моря. Ці дані дозволили встановити хімічний склад атмосфери в епоху пліоцену, повідомляє Scientific Reports.

Автори дослідження зосередилися на ізотопному склад бору. Цей елемент присутній в оболонках одноклітинних організмів – форамініфер. Вони досягають не більше 0,5 мм в довжину і поступово накопичуються на морському дні протягом мільйонів років. Ізотопний склад бору залежить від кислотності морської води, а pH, в свою чергу, вказує на концентрацію атмосферного СО2.

Три мільйони років тому середня температура на нашій планеті була на 3 градуси Цельсія вище нинішньої. Полярні крижані «шапки» скоротилися, а рівень моря значно підвищився.

Схожі кліматичні процеси відбуваються і в наші дні. Вчені планували дізнатися, як відображаються на екосистемах Землі такі періоди потепління, і виявили несподіваний факт. Навіть у найспекотніші періоди рівень СО2 не перевищував 380 до 420 частин на мільйон (ppm).

Це можна порівняти з нинішніми показниками (415 ppm). Але кількість вуглекислого газу в повітрі продовжує зростати приблизно зі швидкістю 2,5 проміле в рік. Це означає, що до 2025 року Земля перевершить «рекорд», встановлений під час пліоцену потепління, і встановить новий.

«Майбутні значення CO2 можуть стати найвищими за останні 15 мільйонів років», – зазначив автор наукової роботи Елвін де ла Вега.

Клімат в XXI столітті залишається холоднішим, ніж три мільйони років тому, але, за словами вчених, це тимчасове явище. Поки що атмосферні процеси в якійсь мірі компенсують викиди СО2, але їх обсяги продовжують зростати.

Раніше вчені зробили прогноз, що до 2300 рівень Світового океану підніметься на п’ять метрів. Якщо ж розтане весь лід, що покриває Гренландію і Антарктиду, то підйом може досягти 65 м, але такий сценарій малоймовірний.





ІНШІ НОВИНИ