NASA опублікувало знімки Сонця з рекордно близької відстані

Космічне агентство NASA опублікувало знімки Сонця, зроблені з самої близької відстані в історії – 77 млн ​​км. Вони були зроблені завдяки апарату Solar Orbiter.

Зонд, запущений в лютому 2020 року, пройшов повз зірку в середині червня. Для зйомок використовувався ультрафіолетовий тепловізор (EUI), який зобразив поверхню Сонця на довжині хвилі 17 нанометрів. Завдяки йому вчені змогли розглянути верхню атмосферу (корону), температура якої досягає мільйона градусів Цельсія, повідомляє NASA.

«Ці дивовижні зображення допоможуть вченим зібрати воєдино атмосферні шари Сонця, що важливо для розуміння того, як воно управляє космічною погодою поблизу Землі і у всій Сонячній системі», – зазначила Холлі Гілберт, науковий співробітник проекту НАСА в Центрі космічних польотів імені Годдарда.

Вчені відзначили, що через пандемію коронавірусй виконували критично важливі операції з обслуговування зонда дистанційно. Але все пройшло успішно. Solar Orbiter уникнув катастрофи від зустрічі з пиловими хвостами комети Atlas 1 і 6 червня. Коли він наблизився до Сонця на 48 млн миль (77 млн ​​км), всі 10 приладів на його борту успішно включилися.

Розглядаючи знімки, вчені побачили на них «багаття» – сонячні спалахи, в мільйони, а може й, і в мільярди разів менше тих, що досягають Землі. Можливо, саме ці міні-вибухи нагрівають корону, через що вона в 300 разів гарячіша поверхні зірки.





ІНШІ НОВИНИ