У Шотландії археолог-любитель знайшов скарб віком три тисячі років

У Шотландії археолог-любитель Маруіш Степ’єн знайшов в полі за допомогою металошукача стародавні артефакти бронзового століття, повідомляє Guardian.

«Я з самого початку відчував, що це повинно бути щось особливе. Я розумів, що просто зараз відкрив для себе більшу частину історії Шотландії. Я був на сьомому небі від щастя», – зізнався чоловік.

Степ’єн і його друзі в кінці червня займався розкопками в одному з полів. Несподівано він наткнувся на металеві предмети, що знаходяться на глибині півметра. Сигнал був дуже сильним, і він повідомив про знахідку фахівцям з організації Treasure Trove, створену на базі Національного музею Шотландії.

На місце прибули професійні археологи, розкопки зайняли місяць. На цей час шотландець і його друзі розбили поряд з ними свій табір, побажавши брати участь в дослідженні від початку і до кінця.

В результаті вчені виявили декілька артефактів, вік яких оцінюється в три тисячі і років. Це меч, який перебуває в піхвах і прикрашений ременями і пряжками, ковпаки з коліс древніх карет. Ще одна безцінна знахідка – залишки декоративної «підвіски-брязкальця», яка прикріплювалася до кінської збруї. Це перша подібна знахідка, зроблена в Шотландії, і третя в Великобританії.

«Це знахідка загальнонаціонального значення, так як в Шотландії було розкопано мало скарбів часів Бронзового століття. Для нас це була прекрасна можливість відновити не тільки бронзові артефакти, а й органічні матеріали. Ще потрібно виконати велику роботу, щоб оцінити артефакти і зрозуміти, чому вони були тут закопані», – розповіла глава підрозділу Treasure Trove Емілі Фріман





ІНШІ НОВИНИ