Геологи підтвердили дивний безпрецедентний землетрус “бумеранг”, що відбувся глибоко під Атлантичним океаном

Землетруси приходять і йдуть, часто залишаючи після себе руйнування. Чого вони, на щастя, зазвичай не роблять, так це негайно не розгортаються і не повертаються для ще одного поштовху. За винятком… схоже, що вони можуть робити це в дуже рідкісних випадках.

У новому дослідженні вчені виявили докази незвичайного і практично безпрецедентного землетрусу «бумеранг», який зачепив глибоководне морське дно під Атлантичним океаном в 2016 році.

Цей землетрус відбувся уздовж тріщини Романш. Це зона, яка знаходиться біля екватора, приблизно на півдорозі між східним узбережжям Бразилії і західним узбережжям Африки.

Розлом простягнувся приблизно на 900 кілометрів між південноамериканськими та африканськими тектонічними плитами, що примикають до Серединно-Атлантичного хребта, викликав в серпні 2016 року землетрус силою 7,1 бала, який було виявлено підводними сейсмометрами в регіоні, а також станціями віддаленого спостереження.

Аналіз сигналів показує, що це був не звичайний землетрус, а дивний землетрус, який пішов в одну сторону, перш ніж розвернутися і повернутися і зі значним збільшенням швидкості.

«Хоча вчені виявили, що такий зворотний механізм розриву можливий на основі теоретичних моделей, наше нове дослідження надає деякі з найбільш яскравих свідчень того, що цей загадковий механізм виникає в реальності», – говорить провідний дослідник і сейсмолог Стівен Хікс з Імперського коледжу Лондона.

Згідно з аналізом сейсмічних даних, землетрус 2016 р мав дві окремі фази.

По-перше, розрив поширювався вгору і на схід в напрямку слабкого місця, де зона розриву зустрічається зі Серединно-Атлантичним хребтом. Потім, в раптовому розвороті, відбулося «незвичайне зворотне поширення на захід», коли поштовхи повернулися до центру розлому і зі значно прискореними швидкостями до 6 кілометрів в секунду.

«Не дивлячись на те, що структура розлому здається простою, землетрус розростався інакше, і це було повністю протилежне тому, що ми очікували».

Хоча пояснення команди щодо того, як цей бумеранг розвернувся, поки залишаються спекулятивними, дослідники припускають, що перша, глибока фаза землетрусу вивільнила достатньо енергії руйнування, щоб ініціювати розворот розриву в більш дрібній, західній підводній місцевості.

«Або обидві ділянки розлому були доволіо навантажені, щоб сприяти сейсмогенні руйнування, або більш глибокий розрив SE1 миттєво збільшив статичну електрику, негайно викликавши руйнування неглибокої частини розлому SE2», – пояснюють автори в своїй статті.

Хоча землетруси, що поширюються в зворотному напрямку, вивчалися сейсмологами і раніше, до сих пір докази їх існування були нечисленні, і це явище в основному спостерігається при теоретичному моделюванні.

Виявлення землетрусу такого типу в реальному світі – посеред океану – це перша в своєму роді подія, не кажучи вже про бумеранг, який повернувся з шаленою швидкістю.

«Наскільки мені відомо, це перший раз, коли про це повідомляється», – сказав National Geographic геофізик Йошихиро Канеко з GNS Science в Новій Зеландії, який не входив в дослідну групу.

Результати опубліковані в Nature Geoscience.





ІНШІ НОВИНИ