Італійські вчені дізналися, як насправді виглядав Рафаель Санті

Італійські вчені поставили собі за мету дізнатися, як насправді виглядав знаменитий художник епохи Відродження Рафаель Санті. Для цього вони створили тривимірну модель обличчя живописця і роздрукували її на 3D-принтері, пише The Daily Mail.

Рафаель Санті помер в 1520 році у віці 37 років. Його поховали в римському Пантеоні. У 1833 році саркофаг розкрили, тіло ексгумували, зробивши гіпсовий зліпок черепа. При цьому фахівці не були до кінця впевнені, що це дійсно останки живописця, тому що поруч з ними виявили й інші скелети, що належали в тому числі учням Рафаеля.

Співробітники Римського університету порівняли отриману модель з портретами художника, написаними його сучасниками, а також з автопортретами, і прийшли до висновку, що вони збігаються. За словами молекулярного антрополога Ольги Рікардс, це дослідження вперше дає конкретний доказ того, що скелет, ексгумований з Пантеону, належав саме автору «Сікстинської мадонни».

3D-реконструкція захоплює тільки 80% обличчя. Єдиною частиною голови, яку не можна було відновити, були вуха, але, на щастя, у Рафаеля було довге волосся, яке їх закривало, розповів один з авторів дослідження Маттіа Фальконі. За його словами, художник писав свої очі і рот правдоподібно, але був «поблажливий до себе відносно носа». Крім того, Фальконі нагадав, що Рафаель часто зображав себе молодше за свої роки.

Надалі вчені мають намір з’ясувати, якого кольору було волосся і очі знаменитого жівописця.





ІНШІ НОВИНИ