В хмарі космічного газу зафіксували дивне «серцебиття»

Вчені виявили загадкове «серцебиття», що виходить від космічної хмари газу. Хмара, яка в іншому нічим не примітна, судячи з усього, «б’ється» разом з ритмом сусідньої чорної діри. Можна припустити, що вони взаємопов’язані, але незрозуміло, як саме, адже відстань між ними складає близько 100 світлових років, повідомляє The Independent.

Дослідницька група вивчала систему, відому як S 433, приблизно в 15 000 світлових роках від нас. Вона включає гігантську зірку, яка приблизно в 30 разів перевищує масу Сонця, і величезну чорну діру.

Вчені проаналізували дані, зібрані телескопом Fermi за останні 10 років, і встановили, що чорна діра і зірка обертаються навколо одна одної кожні 13 днів. При цьому чорна діра висмоктує матерію з гігантської зірки.

«Цей матеріал накопичується в аккреційному диску, перш ніж впасти в чорну діру, як вода у вирі над зливом ванни», – пояснили вчені.

Але не вся речовина потрапляє в чорну діру. Деяка частина викидається в простір у вигляді двох потужних вузьких струменів, спрямованих в протилежні сторони зверху і знизу диска, що обертається.

Вчені відзначили, що аккреційний диск не зовсім збігається з орбітою двох об’єктів. Він «гойдається», як дзиґа, і тому два струмені закручуються в просторі, а не вилітають прямими лініями.

Струмені розгойдуються протягом приблизно 162 днів. І той же самий ритм прослідковується в гамма-сигналі в хмарі, розташованій на значній відстані від них.

«Виявлення такого однозначного зв’язку приблизно в 100 світлових роках від мікроквазарів, навіть не вздовж напрямку струменів, є так само несподіваним, як і дивним. Але, як чорна діра може живити серцебиття газової хмари, нам неясно», – підкреслили вчені.





ІНШІ НОВИНИ