Фізик з США описав кінець Всесвіту

Фізик-теоретик Метт Каплан з Іллінойського державного університету встановив, як буде вмирати наш Всесвіт. Попередні дослідження показали, що приблизно через 10100 років (число 1, за яким слідують 100 нулів) народження зірок припиниться, галактики потемніють, і навіть чорні діри випаруються в процесі, відомому як випромінювання Хокінга. Потім простір охолоне до абсолютного нуля.

Метт Каплан зазначив, що зірки низької маси, такі як Сонце, в кінці життєвого циклу не вибухають надновими, а повільно скидають зовнішні шари. У підсумку залишається лише ядро розміром з невелику планету – білий карлик, повідомляє Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Через дуже довгий термін (трильйони років) ці об’єкти остигають і перетворюються в чорних карликів. Оскільки чорним карликам не вистачає енергії для запуску ядерних реакцій, всередині них мало що відбувається. Але атоми всередині них все ж зберігають можливість зливатися, хоча і надзвичайно повільно.

Коли атоми, такі як кремній і нікель, зливаються з залізом, вони виробляють позитрони, античастинки електрона, розповів учений. Ці позитрони будуть повільно руйнувати деякі електрони в центрі чорного карлика і дестабілізувати його. Для зірок, маса яких приблизно в 1,2-1,4 рази перевищує масу Сонця-близько 1% всіх зірок у Всесвіті це в кінцевому підсумку призведе до катастрофічного гравітаційного колапсу і колосального вибуху.

Метт Каплан уточнив, що серії вибухів слід чекати через 101100 років. Так, вже неймовірне число 10100 називається гугол, а вищевказаний часовий проміжок становить гугол в десятому ступені. Вибухи зірок триватимуть 1032000 років.

До початку цієї ери темна енергія настільки віддалить всі об’єкти у Всесвіті один від одного, що кожен окремий чорний карлик буде оточений величезним темним простором. Фактично, радіус спостережуваного Всесвіту до того часу зросте приблизно на e10 ^ 1100 (де “e” – приблизно 2,72), що значно більше, ніж будь-яке з наведених вище чисел.

Вчені відзначили, що уявні експерименти з далеким майбутнім дозволяють краще зрозуміти фізичні процеси, які не встигли відбутися в нинішню епоху. Раніше повідомлялося, що дослідження підтвердили вік Всесвіту. Він становить 13,8 млрд років.





ІНШІ НОВИНИ