Сенс малюнка Леонардо да Вінчі розкрили через 500 років

Представники Імперського коледжу Лондона через 500 років довели наукову теорію Леонардо да Вінчі. Італійський винахідник намалював людське серце з мережею волокон, які, на його думку, зігрівають кров. Сучасні дослідники лише зараз змогли встановити справжню роль цієї структури, повідомляє Nature.

Наукова назва цих волокон – трабекули міокарда. Вчені проаналізували 25 000 знімків серця, зроблених за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ).

Результати показали, що мережа волокон знаходиться між швидко поточною кров’ю всередині серця і скорочується серцевим м’язом. Трабекули дозволяють крові більш ефективно проходити через серце. Крім того, люди з великою кількістю «волокон» менш схильні до серцевої недостатності.

Це захворювання є однією з головних причин смертності в світі, тільки у Великобританії йому схильні 920 тисяч чоловік. Нові дані можуть допомогти в розробці ефективних методів терапії.

Вчені також зазначили, що кількість трабекул не є вродженою. Можна підвищити їх кількість (і, відповідно, поліпшити стан серця), регулярно займаючись фізкультурою.

«Леонардо да Вінчі намалював ці складні м’язи всередині серця півтисячоліття тому, і тільки зараз ми починаємо розуміти, наскільки вони важливі для здоров’я людини», – зазначили автори.





ІНШІ НОВИНИ