В аравійській пустелі знайшли споруди, старші за єгипетські піраміди

Вчені встановили призначення загадкових кам’яних структур на Аравійському півострові. Дослідження показали, що вік цих пам’яток становить близько семи тисяч років, тобто вони старше Великих пірамід Гізи, повідомляє The Holocene.

Структури (мустатіли) виявили в пустельній місцевості за допомогою аерофотозйомки. Це короткі, але широкі платформи прямокутної форми, між якими збудовані низькі стінки довжиною близько 600 метрів. З повітря спорудження нагадувало ворота.

Група археологів на чолі з Х’ю Грукаттом з Інституту хімічної екології Макса Планка в рамках нового дослідження вивчила супутникові знімки південного краю пустелі Нефуд. Вчені виявили 104 раніше невідомих прямокутники.

Будівлі ніколи не перевищували у висоту одного метра. Великі валуни поміщалися вертикально в землю, а між ними нагромаджували дрібніше каміння.

В одному місці вчені знайшли сліди деревного вугілля, яке і допомогло їм встановити дату будівництва. Відомо, що в давнину клімат в регіоні був значно вологішим. І Сахара, і Аравійський півострів були покриті квітучими рослинами.

Вологий період досяг піку на Аравійському півострові приблизно вісім тисяч років тому, після чого пасовища стали скорочуватися, поступаючись місцем посушливим пустельним землям. Вчені припустили, що прямокутники з’явилися в той час, як ритуальні центри. Місцеві жителі проводили там обряди і приносили в жертву тварин, щоб умилостивити сили природи.





ІНШІ НОВИНИ