НАСА стало свідком космічного явища, яке очікує і нашу галактику в майбутньому

Галактика Андромеди, відома як M31, знаходиться на відстані 2,5 мільйона світлових років від Землі. За словами вчених, вона повільно і неухильно рухається в бік нашої галактики – Чумацького Шляху, і їх зіткнення не уникнути. Астрономам вдалося розрахувати, коли саме відбудеться «катастрофа».

Космічний телескоп НАСА «Хаббл» сфотографував незвичайну галактику, що утворилася в результаті злиття двох галактик. Зіткнення з іншою галактикою неминуче і для Чумацького шляху – нашої галактики.

Пекулярная спіральна галактика NGC 1614 знаходиться в 200 мільйонах світлових років від Землі і розташована в сузір’ї Ерідан на Південній півкулі. Галактика NGC 1614 примітна тим, що вона утворилася після зіткнення двох галактик.

Центральна галактика оточена великим потоком міжзоряного газу і має довгий приливний хвіст – витягнута область з міжзоряного газу і зірок, яка тягнеться з галактики в навколишній простір і надає їй схожості з пуголовком.

Галактика NGC 1614 була виявлена ​​в 1885 році американським астрономом Льюїсом Свіфтом.

«NGC 1614 – результат активного галактичного зіткнення, яке призвело до її незвичайного зовнішнього вигляду, включаючи приливний хвіст», – заявило Європейське космічне агентство (ESA). Космічне зіткнення також призвело до турбулентного потоку міжзоряного газу з меншої з двох галактик, що залучена в ядро ​​великої, що призвело до спалаху зореутворення, який почався в ядрі і повільно поширився по всій галактиці. Астрономи класифікують NGC 1614 як пекулярну спіральну галактику, а також галактику зі спалахом зореутворення і інфрачервону галактику, що світиться.

Астрономи очікують, що подібне зіткнення одного разу може статися і з нашою галактикою – Чумацький шлях, коли вона зіткнеться з галактикою Андромеди.

У 2012 році астрономи NASA оголосили, що наступною «великою космічною подією», яка вплине на нашу галактику і Сонячну систему, стане «гігантське зіткнення» між Чумацьким шляхом і сусідньою галактикою Андромеди.

За словами астрономів, коли це станеться, цілком ймовірно, що наша Сонячна система переміститься в зовсім інше місце новоствореної галактики.

«Після майже століття припущень про долю туманності Андромеди і нашого Чумацького шляху у нас є, нарешті, ясна картина того, що станеться в найближчі мільярди років», – заявив Сангма Тоні Сон з інституту Space Telescope Science в Балтиморі, штат Меріленд.

Галактика Андромеди, також відома як M31, знаходиться на відстані 2,5 мільйона світлових років від Землі, вона повільно і неухильно рухається в напрямку Чумацького Шляху. За словами астрономів, вони зіткнуться приблизно через чотири мільярди років.

Проте, не дивлячись на те, що галактики рухаються у напрямку один до одного, вони піддаються впливу таємничої темної матерії, що оточує їх.

Дані, зібрані космічним телескопом «Хаббл», показують, що для повного злиття галактик потрібно ще чотири мільярди років після зіткнення.

На щастя, за словами астрономів, відстань між окремими зірками настільки велике, що дуже малоймовірно, що вони зіткнуться один з одним.





ІНШІ НОВИНИ