У центрі Чумацького Шляху знайшли об’єкти невідомого походження

Астрономи знайшли нові об’єкти в центрі галактики Чумацький Шлях. З’ясувалося, що всередині бульбашок Фермі, що складаються з гамма-випромінювання, знаходяться високошвидкісні згустки холодного молекулярного газу невідомого походження. Про це повідомляється в статті Nature.

Вчені досліджували раніше ідентифіковані хмари водню в міхурах Фермі, використовуючи радіотелескоп Atacama Pathfinder Experiment. Були виявлені потоки молекулярного газу з масою не менше 380 і 375 сонячних мас, які рухаються зі швидкістю 240 і 300 кілометрів на секунду, відповідно. Холодний газ бере участь в зореутворенні, тому його великі втрати можуть перервати процес формування зірок в галактиці.

Однією з можливих причин викидів газу могло стати активне утворення зірок за останні 50 мільйонів років, але моделі припускають, що такі хмари мають досить коротку тривалість життя і не можуть протриматися при великому прискоренні. Відповідно до альтернативної версії, холодний газ, що швидко рухається, міг виникнути безпосередньо в потоці шляхом змішування повільних прохолодних хмар і швидких гарячих вітрів. Однак сучасні моделі поки що не здатні відтворити цей процес.

Бульбашки Фермі, що тягнуться на 25 тисяч світлових років кожна, знаходяться по обидва боки площини галактики і випускають рентгенівські і гамма-промені. Причиною їх виникнення могли стати релятивістські струмені від надмасивної чорної діри, яка була активною 5-6 мільйонів років тому. За іншим сценарієм, спалах зореутворення в хмарі молекулярного газу навколо чорної діри міг спровокувати спалахи наднових типу II і викликати потужні зоряні вітри.





ІНШІ НОВИНИ