Гренландія втратила рекордні 532 мільярди тонн льоду

Гренландський крижаний щит в 2019 році втратив 532 мільярда тонн льоду, що стало рекордним показником за весь час спостережень. Через танення в Світовий океан кожну секунду надходить додаткові 3 мільйони тонн (шість олімпійських басейнів) води, повідомляє Science Alert.

В даний момент Гренландія є головним «винуватцем» підвищення рівня моря. У 2019 через пов’язані з її таненням процесів цей показник піднявся на 1,5 мм (40% від загального числа).

Попередній рекорд танення в Гренландії зафіксували в 2012 році, новий перевершив його на 15%. Але найбільше екологів турбують тенденції до руйнації крижаного щита.

Підраховано, що, якби весь крижаний покрив Гренландії розтанув, він підняв би Світовий океан на сім метрів. Але навіть більш «скромний» підйом на пару метрів змінив би берегову лінію світу і зробив би землю, де сьогодні живуть сотні мільйонів людей, непридатною для життя.

Попереднє дослідження показало, що Гренландский льодовик знаходився у відносній рівновазі приблизно до 2000-х років. Протягом річного циклу він накопичував стільки ж маси, скільки і скидав. Але потім баланс порушився, темпи танення різко зросли, і їх вже не вдавалося компенсувати природним шляхом.

Вчені прийшли до висновку, що Гренландский льодовик вже пройшов «точку неповернення». Він продовжить руйнуватися, навіть якщо глобальне потепління вдасться зупинити.





ІНШІ НОВИНИ