На дні Індійського океану знайшли частинки наднової

Останні 30 тисяч років Земля рухається через хмару газу, що залишилася після вибуху наднової. Вчені зробили таке відкриття, виявивши на дні Індійського океану сліди радіоактивного заліза-60, повідомляє Proceedings of the National Academy of Sciences.

Такі атоми виникають тільки в надрах зірок, що гинуть. Раніше їх виявляли в космічному просторі, а також в зразках місячних порід.

Автори нового дослідження вивчили грунт, піднятий з морського дна біля берегів Австралії. Виявилося, що відкладення заліза безперервно формувалися під товщею води протягом десятків тисяч років. Вони вперше з’явилися в шарах, чий вік оцінюється в 30 тисяч років, і продовжують надходити в сучасну епоху.

Вчені прийшли до висновку, що весь цей час Сонячну систему (і Землю зокрема) бомбардували частки від вибуху наднової. Очевидно, зірка загинула порівняно недавно, так як атоми заліза ще не встигли зникнути.

Але даних поки занадто мало, щоб сказати, коли і де вибухнув цей космічний об’єкт. Вчені планують продовжувати дослідження, аналізуючи більш глибокі шари відкладень.





ІНШІ НОВИНИ