У Перу знайшли сліди сутички доісторичних гігантів

Вчені з перуанського університету імені Каетано Ередіа виявили останки гігантського лінивця, який був убитий молодим крокодилом 13 мільйонів років тому. Лінивець важив близько 80 кілограмів (сучасні види досягають максимум 6 кг), а крокодил був майже чотирьох метрів в довжину, повідомляє Biology Letters.

У той час територію сучасної Латинської Америки покривали водно-болотні угіддя, які згодом перетворилися в басейн Амазонки. Кістку травоїдної тварини розкопали ще в 2004 році. На її поверхні збереглися сліди великих зубів.

Палеонтологи прийшли до висновку, що задня нога лінивця перед смертю виявилася затиснута в щелепах пурусзавра – вимерлого каймана міоценової епохи. Дорослі особини виростали до шести метрів в довжину, але цей хижак був молодим і тому не таким великим.

Вчені нарахували на уламку кістки 46 відбитків зубів. Вони припустили, що кайман, як багато сучасних крокодилів, підстеріг свою жертву і раптово накинувся з води, коли вона йшла по берегу. Укус виявився таким потужним, що пробив гомілкову кістку задньої лапи і завдав великі пошкодження зовнішнім тканинам. Можливо, пурусзавр кілька разів хапався за кінцівку лінивця і навіть намагався відірвати її від тіла. Після такого нападу тварині не вдалося вижити.

Протоамазонські болота, на яких сталася битва, були «будинком» для семи видів крокодилів, але головне місце в харчовому ланцюзі займав саме кайман. Він харчувався великими хребетними, зміями, черепахами, ссавцями і птахами, а його укус був удвічі сильніше укусу тираннозавра. Але епоха їх «правління» завершилася близько семи мільйонів років тому, ймовірно, внаслідок значної зміни навколишнього середовища.





ІНШІ НОВИНИ