Шельфовим льодовикам Антарктиди передрекли швидке руйнування

Приблизно 60% шельфових льодовиків Антарктиди можуть зникнути в найближчі десятиліття, що призведе до значного підвищення рівня моря. Відповідне дослідження провели вчені з Інституту Землі Колумбійського університету, повідомляє Nature.

Шельфові льодовики є плавучими або тільки частково спираються на дно. По суті, це плити, які спрямовані від берега до моря, масивні біля основи і тонкі по краях.

Шельфи утримують лід, не дозволяючи йому потрапити в океани. Але, як показали нові дані, вони схильні до гідророзриву. Тала вода потрапляє в тріщини і розширює їх, що в результаті призводить до обвалення всієї крижаної брили.

Зникнення шельфових льодовиків може прискорити втрату антарктичного льоду, так що дійсність перевершить найпесимістичніші прогнози кліматологів. Раніше стало відомо, що за останні 26 років (з 1994 року) Земля вже втратила 28 трильйонів тонн льоду.

Автори дослідження використовували алгоритми машинного навчання, щоб виявити «зони ризику» в Антарктиді – льодовики, що володіють небезпечними тріщинами. Виявилося, що 60% антарктичного крижаного шельфу одночасно уповільнює потік льоду в океан і також вразливий для руйнування.

Вчені мають намір продовжувати дослідження і більш точно визначити терміни майбутнього руйнування льодовиків. Це дозволить уточнити прогнози щодо підвищення рівня моря. Деякі експерти вважають, що до 2100 року вода підніметься на цілий метр.





ІНШІ НОВИНИ