У Шотландії випадково знайшли кістку стегозавра віком 166 млн років

Науковий співробітник Національного музею Шотландії Ельза Панціролі, здійснюючи пробіжку вздовж берега острова Ейгг, виявила скам’янілу кістку динозавра Юрського періоду. Дослідження показали, що вона належала стегозавру, повідомляє Earth And Environmental Transactions Of The Royal Society Of Edinburgh.

Панціролі розповіла, що за 200 років пошуків в цьому районі «ніхто ще не знаходив останків динозавра, так що це дуже особлива надзвичайно важлива знахідка».

Средньоюрські скам’янілості рідкісні в усьому світі. До сих пір кістки динозаврів в Шотландії розкопували тільки на острові Скай. На острові Ейгг раніше знаходили тільки викопні останки риб і морських рептилій.

Уточнюється, що стегозавр жив 166 мільйонів років тому. Довжина його кістки становить близько півметра. Цінну знахідку сильно пошкодили хвилі, але у палеонтологів все одно виявилося достатньо матеріалу для вивчення.

Правда, перш ніж робити аналізи, кістка довелося витягти зі скельної породи. Вдалося встановити, що вона була частиною задньої кінцівки.

«Ця скам’янілість є додатковим доказом того, що пластинчасті стегозаври бродили по Шотландії», – відзначили палеонтологи.





ІНШІ НОВИНИ