З дна Балтійського моря підняли останки унікальної риби

Шведські вчені досліджували корабель, який затонув в Балтійському морі в 1495 році, і виявили там останки вкрай рідкісної риби. Атлантичний осетр був відправлений датським королем Гансом в подарунок шведському народу, повідомляє сайт Лундського університету.

Флагманський корабель «Грібшунден» відправився в середині літа з Копенгагена в шведське місто Кальмар. Він віз цінні дари від монарха, який планував зайняти трон сусідньої країни. Але на борту спалахнула пожежа, і корабель вирушив на дно разом з командою і вантажем.

Вчені відзначили, що придонні шари Балтійського моря відрізняються низьким рівнем кисню і зниженим вмістом солі. Такі умови забезпечили прекрасне збереження корабля.

Нещодавно підводні археологи підняли з дна бочку, всередині якої перебувала риба. Аналіз ДНК показав, що це осетер, причому не європейський, а атлантичний. Цей вид і в ті часи вважався рідкісним, а зараз практично зник.

Довжина риби становила близько двох метрів. Історики відзначили, що осетрина вважалася рідкісним делікатесом і могла вважатися справді царським подарунком для шведів. Цінувалося не тільки м’ясо, але й плавальний міхур, з якого виготовляли золоту фарбу.





ІНШІ НОВИНИ