Британські вчені відтворили доісторичну акустику Стоунхенджа

Інженери з Університету Солфорда (Великобританія) з’ясували, як поширювався звук всередині Стоунхенджа кілька тисяч років тому. Для цього вони відновили його початковий вигляд, повідомляє The Independent.

Відомо, що основна частина кромлексу була побудована приблизно в 2500 році до нашої ери. Його активно використовували до 1600 р.д.н.е. Можливо, збори та ритуали проводилися там і в наступні півтори тисячі років. Але потім споруда почала приходити в занепад. На думку фахівців, на цей момент збереглася всього половина великих каменів.

В результаті руйнування акустика Стоунхенджа спотворилася. Автори нового дослідження, спираючись на археологічні дані, створили модель пам’ятника в масштабі 1:12.

Їм вдалося встановити, що 20-40-тонні валуни діяли як гігантські підсилювачі, підвищуючи гучність звуку усередині кола на 10-20%. Людські голоси посилювалися більш ніж на 4 децибели. Але разом з тим звуки, які видавав комплекс, було дуже погано чути за межами кам’яних кіл.

Цей факт доводить, що ритуали в Стоунхенджі проводилися для обмеженої групи людей, які збиралися в його «стінах». Невідомо, чи використовували стародавні племена будь-які музичні інструменти. Але барабани і духові вже були винайдені і набули неабиякої популярності в Західній Європі.

Експеримент показав, що інструменти глибокого звучання, такі як барабани і лури (гігантські древні бронзові роги), могли б створити сильне відлуння і, відповідно, справити на слухачів особливе враження.





ІНШІ НОВИНИ