У Британії знайшли найдавніше християнське «графіті»

Британські археологи виявили біля валу Адріана (оборонного укріплення 122-128 років в північній Англії) чашу V століття. На її поверхні зберігся малюнок, який вже визнаний найбільш раннім прикладом християнського «графіті» в історії країни, повідомляє The Daily Mail.

Чотирнадцять фрагментів свинцевої посудини були поховані під руїнами церкви V-VI століть. Відомо, що колись в цьому районі знаходився римський форт Віндоланда.

Уламки перебували в поганому стані. Але вчені розглянули на їх поверхні християнські символи: хрести, христограми, риб, ангелів і єпископів, а також латинські, грецькі і, можливо, огамські літери (огамска – мертва мова, написи на якій зустрічаються на історичних пам’ятках в Англії, Шотландії, Ірландії та Уельсі).

Знаки були нанесені як зовні, так і всередині чашки однією і тією ж рукою, хоча тепер їх важко побачити неозброєним оком. Вчені прийшли до висновку, що вони можуть вказувати на біблійні історії, такі як годування Ісусом п’яти тисяч чоловік або перетворення води на вино.

За словами експертів, це єдина збережена чаша ранньохристиянського періоду в Британії. Про цю епоху досі відомо не дуже багато.

«Очевидні зв’язки цього артефакту з ранньохристиянською церквою неймовірно важливі. Його відкриття допомагає нам зрозуміти, як Віндоланда і її громада вижили після падіння Риму і яку роль відігравало там християнство», – розповіли археологи.

Церква, де знайшли чашу, була порівняно просторою, на 50-60 осіб. З нез’ясованих причин вона обвалилалася, поховавши під собою коштовний виріб.





ІНШІ НОВИНИ