В Ізраїлі розкопали 3200-річну фортецю «втраченого народу»

На півдні Ізраїлю археологи виявили руїни фортеці, збудованої 3200 років тому. Вона могла належати біблійному «зниклому народу», повідомляє The Sun.

Розкопки проводилися в лісі неподалік від Кирьят-Гата (56 км від Тель-Авіва). Двоповерхова цитадель розміром приблизно 18 на 18 метрів мала сторожові вежі в кожному кутку і внутрішній двір з колонами в центрі, вимощений кам’яними плитами. Дослідники датували цю споруду XII століттям до нашої ери.

У Книзі Суддів (Старий Завіт) говориться, що в той час йшла війна між ханаанеями, ізраїльтянами і филистимлянами. Можливо, ханаанеї звели фортецю для того, щоб зупинити вторгнення.

У кімнатах, розташованих по обидві сторони двору, знайшли сотні глиняних посудин. Деякі з них, очевидно, використовувалося для релігійних обрядів. Масивний поріг, висічений із цільного каменю і важив близько трьох тонн, був знайдений біля входу цілим і неушкодженим.

«Фортеця, яку ми знайшли, дає уявлення про геополітичну реальність, описану в Книзі Суддів, в якій ханаанеї, ізраїльтяни і филистимляни воюють один з одним», – розповіли представники ізраїльського Управління старовини.

Відомо, що хананеї довгий час перебували під владою Єгипту. Так, сама форма фортеці і «дизайн» глиняних чаш вказують на явний вплив єгипетської культури. Але в середині XII століття єгиптяни покинули Ханаан. Залишившись без їх захисту та підтримки, хананеї почали зазнавати нищівних поразок в територіальних війнах з іншими народами. Багато їх міст і фортець пали.

«Ізраїльтяни оселилися в неприступних громадах біля центрального гірського хребта, а филистимляни отримали велику владу на південній прибережній рівнині, де заснували великі міста в Ашдоді, Ашкелоні, Екрон і Гаті», – розповіли історики.

Ханаанеїв часто називають «зниклим народом», тому що від них не залишилося практично нічого, крім згадок в древніх текстах і хроніках. За біблійними переказами, Бог велів знищити це плем’я, так як воно загрузло в беззаконні.





ІНШІ НОВИНИ