Підземний лабіринт: в Чехії виміряли глибину Граніцької прірви

Найбільша прісноводна печерна система в світі може виявитися ще глибшою, ніж вважали вчені. Йдеться про Граніцьку прірву в Чехії. Її точні розміри досі невідомі, повідомляє Science.

Кілька років тому в прірву спустили дистанційно керований апарат, але довжини кабелю не вистачило – він закінчився, коли прилад ще не досяг дна. В рамках нового дослідження вчені проаналізували свідчення гравіметра та перевірили електропровідність і природні геомагнітні поля в надрах Землі. Виявилося, що печерна система простягається вглиб на цілий кілометр – це вдвічі перевищує попередні оцінки.

Дослідження також допомогло його авторам відновити історію виникнення прірви. За їх даними, в середині міоцену (приблизно 13-15 млн років тому) вода стікала з гір в басейн, і ці потоки поступово прорізали вапняк.

«Подальше відкладення опадів (через підвищення рівня моря) і заповнення цих каньйонів призвело до блокування весняних стоків і затоплення печерних систем прісною водою», – пояснили вчені.

Але залишається ймовірність, що прірва росла і від низу до верху, коли кислота з надр Землі роз’їдала вапнякову породу. Попередні аналізи показали, що в печерній воді містяться ізотопи вуглецю і гелію, які надходять з глибин.





ІНШІ НОВИНИ