У китайській гробниці знайшли найдавніший анатомічний атлас

Стародавні китайці володіли розвиненими знаннями в анатомії, довели вчені з Великобританії і США. Вони досліджували манускрипти, знайдені в китайській гробниці на початку 1970-х років, і прийшли до висновку, що це найбільш ранній анатомічний атлас людського тіла, повідомляє The Anatomical Record.

Саму гробницю датували 168 роком до нашої ери, вона розташовувалася поблизу Чанши, на півдні Центрального Китаю. Тобто артефактам приблизно 2200 років.

Автори дослідження пояснили, що при вивченні древніх текстів не слід спиратися на «сучасний західний медичний погляд». Дві тисячі років тому люди ще не мали поняття про системи вен, артерій, нервів.

«Замість цього вони дивилися на тіло з точки зору традиційної китайської медицини, в основі якої лежить філософська концепція взаємодоповнюючих протилежностей Інь і Ян», – розповіла учасниця наукової групи Вів’єн Шоу.

Вчені, за їхніми словами, переосмислили тексти, присвячені 11 шляхам через тіло. Деякі з них чітко відповідають пізнішим акупунктурним меридіанам.

Відомо, що конфуціанська культура Стародавнього Китаю наказувала шанувати предків. Багато вчених вважали, що через це місцеві лікарі не розкривати тіла померлих і мали досить віддалене уявлення про роботу внутрішніх органів. Але нові дослідження показують – розтини, швидше за все, мали місце бути, і використовувалися для цього тіла страчених.

«Наші знахідки переписують ключову частину китайської історії. Наша інтерпретація тексту кидає виклик широко поширеній думці про те, що немає ніяких наукових підстав для «анатомії акупунктури». Ми встановили, що найбільш ранні лікарі, які писали про меридіани, насправді спиралися на карту будови людського тіла», – підкреслила Шоу.





ІНШІ НОВИНИ