Британські вчені показали, як насправді виглядав мегалодон

Британські вчені вирахували реальний обсяг мегалодону – вимерлої акули, яка вважається одним з найбільших хижаків Світового океану за всю історію Землі. Цей вид повністю вимер близько трьох мільйонів років тому, повідомляє Scientific Reports.

Як і інші акули, мегалодон мав хрящовий скелет. Він не кам’яніє, а повністю руйнується з плином часу. Від «монстрів» залишилися лише міцні зуби значної довжини.

Оскільки жодна скам’янілість не збереглася, вчені не можуть сказати, як насправді виглядав мегалодон. У попередніх спробах реконструкцій вони спиралися на зовнішній вигляд великої білої акули. Але дослідження показало, що вони не перебували в близькій спорідненості.

«Ми виходимо з припущення, що мегалодон формував окреме сімейство (Otodontidae), що походить від вимерлого роду Cretalamna», – розповіли фахівці.

Автори нового дослідження створили модель мегалодону, проаналізувавши будову тіла п’яти нині живучих видів ламноподібних. Розрахунки показали, що розмір голови дорослого мегалодону становив 4,65 метрів, хвоста – 3,85 м, а спинного плавника – 1,63 см у висоту і 1,99 завширшки. Загальна довжина хижака від носа до кінчика хвоста дорівнювала 4,53 м (з похибкою 0,5 м).

Вчені також зазначили, що потужні спинний і хвостовий плавці дозволяли мегалодону швидко набирати швидкість під час полювання і здійснювати тривалі морські міграції.





ІНШІ НОВИНИ