Розкрито таємницю стародавніх фігурок, піднятих з морського дна в Ізраїлі

Команда на чолі з археологом Меїром Едрі з Інституту морських досліджень імені Леона Реканаті при Хайфському університеті в Ізраїлі розкрила таємницю загадкових фінікійських статуеток, які були підняті з морського дна ще в 1972 році.

Про відкриття розповідає The New York Times. Велику кількість фінікійських артефактів, в основному глиняних статуеток, було виявлено в 1972 році. Незвичайний скарб знаходився на морському дні біля узбережжя Ізраїлю. Це була одна з перших важливих знахідок морських археологів.

З дна були підняті сотні статуеток і керамічного посуду. Там же знайшли залишки фінікійського корабля. Було встановлено, що він затонув близько 2500 років тому. У 1970-ті роки вчені припустили, що артефакти були вантажем, який перевозився на загиблому кораблі. На цій версії археологи і зупинилися, а самі артефакти з тих пір зберігалися в музеї і не вивчалися.

І тільки зараз команда Едрі провела детальний аналіз цих предметів. Результати змусили переглянути гіпотезу про корабельну аварію. Виявилося, що артефакти були виготовлені в різні епохи і пролежали на дні різний час. В лабораторії були вивчені тисячі черепків глиняного посуду і близько 300 статуеток. Вони виявилися абсолютно різними за стилем. Складно уявити, щоб артефакти різних епох опиилися б в одному місці в результаті єдиної події – аварії корабля.

Аналіз показав, що статуетки і посудини буквально накопичувалися в морі протягом приблизно 400 років – між VII і III століттями до нашої ери. Це призвело вчених до висновку про те, що артефакти могли бути подарунками богам. Ймовірно, це була частина древнього культу, присвяченого мореплаванню і родючості. Доктор Едрі зазначив, що більшість фігурок мають атрибути, пов’язані з фертильністю, дітонародженням і вагітністю.

За його словами, багато фігурок мають символи, пов’язані з Таніт – богинею фінікійського пантеону і головною богинею Карфагена. На інших були виявлені дельфіни, що також символізують зв’язок з Таніт. Деякі скульптури зображували вагітну жінку, яка несе дитину.

Доктор Едрі припустив, що послідовники культу родючості періодично могли припливати в цю область спеціально для того, щоб кинути свої підношення в воду. Ймовірно, фігурки могли зображати конкретних людей. Наприклад, у деяких статуеток права рука лежить уздовж тіла, а ліва піднесена до рота. Це могло означати якусь клятву в обмін на божественну милість, яка гарантує безпечне морське плавання.

На користь цієї гіпотези говорить той факт, що фінікійці були найпотужнішою морською торговою культурою. Їх кораблі домінували в Середземному морі, а їх перші міста-держави виникли майже 5000 років тому. Ця культура досягла свого розквіту за тисячоліття до того, як Карфаген був зруйнований Римом.

До речі, в 1970-і роки знайти археологічний скарб на морському дні допоміг випадок. На чорному ринку старожитностей почали з’являтися фінікійські статуетки. Вчені знайшли продавця і переконали його розповісти, звідки взялися предмети. В результаті сотні статуеток і амфор були виявлені в місці під назвою Шавей-Ціон біля узбережжя західної Галілеї.





ІНШІ НОВИНИ