На поверхні Венери помітили сліди древніх вулканів

Міжнародна група дослідників виявила, що деякі з найдавніших ландшафтів на Венері, відомі як тесери, могли бути створені вулканічною активністю. Якщо ця теорія підтвердиться, буде встановлено новий факт про геологічну історію другої планети від Сонця, повідомляє Geology.

Тесери – тектонічно деформовані області, які часто підносяться над навколишнім простором. Вони складають близько 7% поверхні Венери. Це найстаріші утворення, чий вік оцінюють приблизно в 750 мільйонів років.

Автори нового дослідження помітили на багатьох тесерах «борозни». Для цього вони проаналізували знімки місії NASA «Магеллан» 1989 року. Апарат був оснащений потужним радаром, який зміг пробитися крізь густі щільні хмари, які оточують планету.

Борозни показують, що тесери розшаровуються. Це було б неможливим, якби вони складалися з міцної гранітної континентальної кори.

Шарувату структуру могли б мати осадові відкладення, такі як піщаник або вапняк. Але і цей варіант вчені вважали малоймовірним.

«Сьогодні на Венері немає жодного місця, де могли б утворитися такі породи. Поверхня Венери така ж гаряча, як піч, а тиск такий, як в 900 метрах під водою на Землі», – пояснили автори.

Діючи методами виключення, фахівці зійшлися на тому, що тесери могли утворитися через вулкани. Можливо, саме ці стародавні виверження колись перетворили квітучу планету з помірним кліматом в розпечене пекло, викинувши в небо величезні кількості газів і попелу і створивши парниковий ефект. Але точні дані вдасться отримати лише після аналізу зразків тесерів в лабораторії.





ІНШІ НОВИНИ