Проект NASA розрахував підвищення Світового океану до 2100 року

Якщо темпи викидів парникових газів не знизяться, рівень Світового океану до 2100 року підніметься на 38 сантиметрів. Такими є результати дослідження, проведеного групою з більш ніж 60 вчених, повідомляє Live Science.

Наукову роботу провели в рамках проекту ISMIP6, який очолює Центр космічних польотів імені Годдарда (NASA). Виявилося, що при значних обсягах викидів танення крижаного щита тільки однієї Гренландії підвищить рівень моря на 9 см, при низьких – на 3.

Втрату крижаного покриву в Антарктиді трохи складніше передбачити, тому що під час руйнування шельфових льодовиків у західній частині континенту льодовики в східній, навпаки, можуть навіть набрати масу через почастішання снігопадів.

Група встановила, що втрата крижаного покриву в Антарктиді може підвищити рівень моря до 30 см, а Західна Антарктида викличе підвищення рівня моря до 18 см до 2100 року.

«Регіон моря Амундсена в Західній Антарктиді і Земля Уїлкса в Східній Антарктиді найбільш чутливі до потепління температури океану і зміни течій, вони будуть продовжувати втрачати велику кількість льоду», – розповіли вчені.

Автори зазначили, що в ході досліджень об’єднали великі масиви даних, що стосуються стану океану, атмосфери, вітрів і льодовикових щитів. Їх прогнози узгоджуються з даними інших досліджень, наприклад, МГЕЗК (міжурядової групи експертів зі зміни клімату).

Раніше вчені прийшли до висновку, що Арктика вступає в нову кліматичну епоху. Незабаром замість снігопадів там йтимуть дощі.





ІНШІ НОВИНИ