Супутник NASA «загляне» в темні часи історії Всесвіту

Американське космічне агентство NASA планує з’ясувати, як в ранньому Всесвіті почали формуватися перші зірки. Для цього він організує місію до зворотної сторони Місяця, повідомляє Phys.org.

Перші кілька десятків мільйонів років після Великого вибуху умовно називаються «темними століттями» Всесвіту. Ще не було джерел світла, подібних зірок і галактик, тільки великі хмари водню. У міру того, як Всесвіт розширювався і починав остигати, гравітація привела до утворення зірок і чорних дір, і «темні століття» змінилися «космічним світанком».

Щоб більше дізнатися про цей маловивчений період, астрономи мають намір вловити енергію, вироблену древніми водневими хмарами у вигляді радіохвиль. Але з Землі сигнали найдавнішого Всесвіту зафіксувати практично неможливо – їх заглушають і атмосфера, і радіопередачі. Ось чому група вчених і інженерів вирішила відправити невеликий космічний апарат на місячну орбіту і виміряти цей сигнал з далекої сторони Місяця.

Космічний апарат отримав назву Dark Ages Polarimetry Pathfinder (DAPPER). Його оснастять спеціалізованим радіоприймачем і високочастотною антеною.

«Жоден радіотелескоп на Землі в даний час не здатний точно виміряти і підтвердити дуже слабкий сигнал нейтрального водню з раннього Всесвіту. Ми розробляємо спеціалізовані методи, щоб допомогти нам відокремити слабкий сигнал від всього іншого шуму», – підкреслили вчені.





ІНШІ НОВИНИ