Можливість подорожувати в часі без парадоксів довели науково

Студент Квінслендського університету в Австралії Жермен Тобар теоретично довів можливість здійснювати подорожі з часу і уникнути парадоксів. Його роботу контролював фізик Фабіо Коста, повідомляє сайт наукової установи.

Класична динаміка свідчить, що, знаючи стан системи в певний момент часу, можна відновити всю її історію.

«Наприклад, якщо я знаю поточний стан і швидкість об’єкта, що падає під дією сили тяжіння, я можу обчислити, де він буде перебувати в будь-який момент», – пояснили автори дослідження.

Але загальна теорія відносності Ейнштейна пророкує існування тимчасових петель або подорожей у часі, де подія може відбуватися як в минулому, так і в майбутньому. Це ставить принципи динаміки «з ніг на голову».

Вчені відзначили, що єдина теорія, яка могла б примирити традиційну динаміку і теорію відносності Ейнштейна, є «святим Граалем» фізики. Сучасна наука стверджує, що обидві теорії не можуть бути істинними одночасно.

В рамках нового дослідження фахівці методом математичних розрахунків довели, що подорожі в часі дійсно можливі. Вони привели в приклад людину, яка вирішила відправитися в минуле і запобігти зараженню нульового пацієнта COVID-19. Але в разі успіху пандемія не почнеться, і в майбутньому у нього не буде мотивації відправлятися в 2019 рік.

За словами вчених, їх робота показала, що цього парадоксу можна уникнути. Події будуть самі вибудовуватися таким чином, щоб укластися в логічний ланцюг – припустимо, людина врятує нульового пацієнта, але сама підхопить коронавірус, і глобальна пандемія все одно почнеться.

«Що б ви не робили, основні події будуть просто перебудовуватися навколо вас, щоб виключити будь-яку невідповідність. Це означає, що незалежно від ваших дій пандемія відбудеться, даючи вашому молодому «я» мотивацію повернутися і зупинити її», – пояснили вони.





ІНШІ НОВИНИ