Тінь від чорної діри підтвердила правоту Альберта Ейнштейна

Дослідники з Університету Арізони виявили «тінь», що відкидається надмасивною чорною дірою M87, і з’ясували, що вона підтверджує теорію Ейнштейна. Як показали спостереження, інтенсивна гравітація чорної діри викривляє простір-час, тим самим діючи як збільшувальне скло і змушуючи тінь чорної діри здаватися більшою, повідомляє The Daily Mail.

Вимірявши спотворення, вчені виявили, що розмір тіні відповідає параметрам, передбаченим в загальній теорії відносності.

Чорна діра розташована в центрі галактики Мессьє 87, на відстані 53,49 мільйона світлових років від Землі. Її вдалося сфотографувати завдяки системі з восьми телескопів, розташованих на великих висотах в різних частинах земної кулі.

Чорна діра не випромінює світло, тому побачити її неможливо. Але вона оточена гарячим диском, який випускає газ навколо горизонту подій, що і створює ефект тіні. Саму тінь видно на знімках у вигляді тонкого синього кільця.

Вчені відзначили, що зображення чорних дір дають абсолютно новий ракурс для перевірки загальної теорії відносності Ейнштейна. Але дослідження в цій області ще далекі від завершення. Так, потрібно дізнатися, чи вірна теорія для інших астрофізичних об’єктів.





ІНШІ НОВИНИ