Надмасивна чорна діра захопила в полон шість галактик

Астрофізики виявили незвичайно щільне скупчення галактик, в центрі якого розташовувалася надмасивна чорна діра. Кластер входив в сузір’я Лева, повідомляє Astronomy & Astrophysics.

Дослідження показало, що об’єкт знаходиться в 12,3 млрд світлових років від Чумацького Шляху. Тобто вчені бачать його таким, яким він був лише через 900 мільйонів років після Великого Вибуху.

Квазар SDSS J1030 + 0524 був відкритий чотири роки тому. Вчені швидко встановили, що щільність матерії навколо нього аномально висока. Але лише недавно дізналися причину – навколо квазара зібралося шість древніх галактик. Відстань між ними не перевищувала 16 млн світлових років.

Щільність видимої матерії в цьому районі була в півтора-два рази вище, ніж в навколишньому просторі. Вчені припустили, що там також повинні знаходитися величезні обсяги темної матерії, а загальна «вага» може досягати кілька трильйонів сонячних мас.

Такі дослідження важливі, щоб зрозуміти, як в ранньому Всесвіті могли виникнути надмасивні чорні діри. Ймовірно, вони формувалися в умовах таких галактичних скупчень, оточені великою кількістю видимої і темної матерії.





ІНШІ НОВИНИ