Марс підійде до Землі на найближчу відстань за 15 років

Марс зближується із Землею – за розрахунками вчених, 6 жовтня відстань між планетами скоротиться до 62,1 млн кілометрів. Далі вони почнуть віддалятися один від одного, і зближення не повториться в найближчі 15 років, повідомляє Science Alert.

Марс буде видно навіть неозброєним оком. Він опиниться в області нічного неба з дуже невеликою кількістю зірок, що зручно для спостережень.

Вчені розповіли, що орбіти Марса і Землі є еліптичними. Планети періодично то зближуються, то віддаляються одна від одної. Найближча «зустріч» відбувається, коли Земля знаходиться найдальше від Сонця (афелій), а Марс, навпаки – найближче до Сонця (перигелій). Коли Земля і Марс знаходяться на протилежних сторонах Сонця і обидва в своєму афелії, відстань між ними може перевищити 400 млн км.

Рекордне зближення планет відбулося в 2003 році, коли Землю і Марс розділяло всього 55,7 мільйона кілометрів. За словами астрономів, в останні роки наша планета почала все далі відхилятися від свого «сусіда». Цей процес триватиме до 2029 року. Потім планети знову почнуть рухатися назустріч і в 2035 році підійдуть одна до одної на 56,9 мільйона кілометрів.

Час наближення планет використовується для запуску космічних місій. Так, в цьому році успішно стартували відразу три апарати. Наступна партія зондів відправиться в 2022 році, але їм доведеться подолати додаткові 20 мільйонів кілометрів, оскільки ми будемо перебувати на відстані 81,5 млн км від Червоної планети.





ІНШІ НОВИНИ