Знайдено 24 планети, більш комфортні для життя, ніж Земля

Вчені Вашингтонського університету виявили, що за межами Сонячної системи існує не менше 20 планет, умови на яких ще більш сприятливі для життя, ніж на Землі. Деякі з них обертаються навколо зірок, схожих на Сонце, повідомляє Astrobiology.

Автори дослідження описали характеристики таких суперпланет. Вони старші, трохи більші, трохи тепліші та, ймовірно, трохи вологіші за Землю, а зірки-господарі більш спокійні і довговічні, ніж наше світило.

Всього вчені виділили 24 планети, розташованих на відстані менше 100 світлових років від Сонячної системи. Багато з них обертаються навколо карликових зірок, які менш масивні і яскраві, ніж Сонце, але зате живуть набагато довше – від 20 до 70 мільярдів років.

«Ідеальний» вік для планети визначили в 5-8 мільярдів років. За цей час встигає сформуватися складне життя, але сама планета ще зберігає запаси геотермального тепла і магнітне поле.

Розмір і маса також мають значення. Планета, яка на 10% більша за Землю, повинна мати більше придатного для життя грунту. Об’єкт, який в 1,5 рази масивніший довше збереже тепло надр (за рахунок радіоактивного розпаду) і зможе довше утримувати атмосферу завдяки потужній гравітації. Крім того, планета повинна бути вологою і володіти середньою температурою 45 градусів Цельсія (вище, ніж на Землі).

Серед 24 планет-кандидатів жодна з них не відповідає всім критеріям, але в однієї є чотири ключових характеристики. Це може означати, що вона більш комфортна, ніж Земля.





ІНШІ НОВИНИ